Organisatiecoaching

Leergang Transitiecoaching

Leergang Transitiecoaching: coachen met lef en leiderschap

De leergang is bedoeld voor professionals die willen leren groepen te begeleiden bij het oplossen van complexe vraagstukken. Je leert groepen samen te innoveren en samen de kar te trekken, tevens leer je ook hoe je mensen in je eigen organisatie mee krijgt. Je bent bereid in je werk naast ratio ook je gevoel in te zetten en om je eigen thema's te gebruiken om anderen te laten leren. Om zo een setting te creëren waarin deelnemers behalve naar hun gezamenlijke opgave en met elkaar werkelijke oplossingen te vinden. Het vraagt van jou als professional lef en leiderschap, visie en vakmanschap om op deze manier te werken. 

Inhoud van de leergang op hoofdlijnen 

De leergang bestaat uit drie pijlers: Systeemdenken, Teamcoaching en Theory U. Systeemdenken draagt bij aan integraal denken als basis voor een gezamenlijke ambitie. Inzicht in sociale systemen helpt om van een groep ambitieuze individuen een team te maken waarbij de leden samenwerken vanuit gezamenlijk eigenaarschap. Dat is hard nodig in een samenwerking waarbij hiërarchie ontbreekt. Theory U stimuleert het innovatievermogen, waardoor paradigma-verschuivende innovaties een kans krijgen. Ze zijn onmisbaar als oplossing voor complexe vraagstukken. In alle lesdagen staat het effect dat jij sorteert in groepen centraal. Door feedback op oefeningen leer je in korte tijd veel, waardoor de stof betekenis krijgt en je ongedane vaardigheden oefent. Theoretische kaders vind je in het boek en de reader die onderdeel zijn van de leergang. 

Onderwerpen van de dagen

Dag 1 Theoretische introductie, systeemdenken: loopingtechniek, systeemdenken in teams, transitiecoach als brugfunctie: hoe vul je die in, met welke effect? 

Dag 2 Interventies toepassen waarmee je groepsdynamiek beinvloedt, met als doel dat multidisciplinaire teams gezamenlijk eigenaarschap nemen voor inhoud, interactie en procedures. 

Dag 3 Herkennen van systemische principes waardoor groepen functioneren of juist niet, interventies uitvoeren bij niet functioneren. Holistisch systeemdenken nader bekeken. 

Dag 4 Toepassen van creatieve denktechnieken en co-creatie met large scale interventions in grote groepen.

Dag 5 Innovatievermogen vergroten met Theory U: generatief leren door te werken aan samen benieuwd zijn, verbindingsvermogen en het vermogen te vertrouwen op de collectieve wijsheid van de groep. Daarbij eigen bewustzijn inzetten voor bedding creeren voor de groep, zodat zij kunnen innoveren.  

Dag 6 Herkennen en beïnvloeden van patronen in (moeder)organisaties, gesprek op de Plek der Moeite, gestolde narratieven onderzoeken, afronden van trajecten en van de leergang. 

Praktische zaken

Data 2021: 9 en 23 april, 21 mei, 11 juni, 25 juni, 2 juli. De lestijden zijn van 09:00 - 16:30 en worden afgewisseld met huiswerkopdrachten. De kosten zijn € 2.400,- (excl. btw). Cursusmateriaal en het boek Transities van sectoren, zijn inbegrepenNa aanmelding volgt praktische informatie en de factuur voor betaling. Voor vragen kun je contact opnemen: 06-47284904. 

Aanmelding: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Veranderen met mensen

is samen leren